Projects / Maison des Cultures Saint-Josse

Maison des Cultures Saint-Josse - 16.018

Program

Complete stability mission

Concept

The design for the ' House of culture and social cohesion' includes a large theater (renovation of the existing Marignan Theater) and some new multi-purpose halls. Social housing and a restaurant are also part of the dense and varied program. The renovation of the old theater situated on the Chaussée de Louvain, provides seats for 500 persons, a bar and restaurant. The social housing is located in the roof space. A new tower building will host the multi-purpose halls accommodating various activities for the people of the neighborhood. A new basement will be constructed along Scailquin Street. A secant pile wall was used to retain the earth pressure forces resulting from the sleep inclination of the street.

  • Atelier De Visscher & Vincentelli + MangerNielsenArchitects

  • Commune de Saint-Josse-ten-Noode

  • Brussels, Belgium

  • 3500 m2

  • 5074000 € Vat Excl.

  • MangerNielsenArchitects