Projects / Extension Art Center ‘deSingel’

Extension Art Center ‘deSingel’ - 03.022

Program

Complete mission for civil and structural engineering.

Concept

Extension of the cultural center deSingel and of the Hogeschool Antwerpen (music conservatorium). The project is divided in two parts: the Hoogbouw, a 'flat' tower including two concert halls and several rehearsal and theatre rooms, and the Laagbouw which contains a large multi-purpose hall (stage and workshop rooms) as well as an exhibition room, a restaurant/cafeteria and administrative and technical rooms, etc... The Hoogbouw rests on 8 columns made of reinforced concrete and is located partially above the Laagbouw. It cantilevers 14m over the existing buildings. Concrete truss walls in reinforced concrete are used to support the cantilever. The architecture of the façades allows straightforward reading of the structure and its behaviour. The buildings are mainly designed in reinforced concrete.

Distinctions

Winner of an international architecture contest.

  • 2004

  • 2008-2010

  • Stéphane Beel Architects

  • Flemish Community / Conservatorium Antwerp

  • Antwerp, Belgium

  • 17500 m2

  • 16200000 € Vat Excl.

  • Completed
  • Ney & Partners