Projects / Bourg-Les-Valence Footbridge

Bourg-Les-Valence Footbridge - 16.084

Program

Complete mission for architectural and structural design

Concept

Fitting in the large refurbishment plan of the riverbanks of the Rhône, the new footbridge will replace the existing bridge that crosses the A7 motorway and will offer an easier and more comfortable access to Girodet island. With its 23m high mast this new cable-stayed bridge will be an eyecatcher and a signal for the city. The new theater front plaza and the riverbank park are designed by the landscape architect Michel Desvignes. The design team is completed by the landscape architect Eric-Pierre Ménard, the civil engineering office Otéis and the lighting designer Scène Publique. The pedestrian bridge is an asymmetrical cable-stayed bridge with an articulated central pylon. It is an integral bridge, which means that the superstructure is rigidly tied to its foundations and there is consequently no bearing or expansion joint. The bridge alignment follows flowing curves, offering changing views to the user whose crossing is animated by the cable layer.

Specific features

The topography and limited space on the Barjon Wharf, on the city side, meant that sufficient length had to be provided for access ramps for all members of the public. The combination of the alignment, the elevated walkway and the structural typology result in a fascinating unique spatial object. It is precisely this spatiality, resulting from the constraints of the site, and the design of the unique mast which defines the identity of the new bridge. Hierarchically dominated by these two strong elements, all other elements (decking, railings, abutments, …) are simple and direct.

  • Ney & Partners

  • Ville de Bourg-Les-Valence

  • Bourg-Les-Valence, France

  • 110 m

  • 330 m2

  • In Study
  • Ney & Partners