Projects / Pavilion ‘Het Huis’

Pavilion ‘Het Huis’ - 11.059

Program

Complete mission for civil and structural engineering.

Concept

The Middelheimmuseum, an open air museum for sculptures in Antwerp, wished to extend its exhibition capacity. A link was formed with the neighbouring flower garden of the Nachtegalenpark. Robbrecht en Daem architects devised a pavilion for this area where more vulnerable art works could be shown whilst remaining within the concept of an open air museum. The result is a semi-open steel structure on a grid of 0.81m at 0.81m. This grid, based on the 'louis' consistently determines the dimensions of the whole project.The steel structure which itself is an art work, is the result of an intensive design dialogue between architects, engineers and constructors who discussed and developed the aesthetic, the structure and the construction concept throughout the whole process.

Specific features

The skin of the pavilion, a 5mm thick steel plate, is puntuated every 81 cm by small fins welded to its surface. At intervals a line pattern was laser cut in the skin to bring in filtered natural light. The pavilion is enclosed by large panels which pivoton recessed plain bearings. The complete structure rests, by means of neoprene bearings which allow thermal expansion, on a slightly recessed slab, so that it seems to float above the ground.

Distinctions

1°Prize 'Steel Construction Award 2012'

  • 2011-2012

  • 2012

  • Robbrecht en Daem architecten

  • Middelheimmuseum

  • Antwerp, Belgium

  • 20 m

  • 250 m2

  • Completed
  • Stijn Bollaert