Projects / Misumi canopy

Misumi canopy - 13.070

Program

Program architectural and structural design.

Concept

This 200m-long canopy was designed for a new public space in Misumi. This small town in the province of Kumamoto, situated at the end of sightseeing railway, started reconverting a dead parking area into a lively public space, connecting the existing harbor with the train station. The brief called for a design that guides visitors to the harbor, and that had a light-weight appearance (despite being 4.5m high) fitting to the local landscape of sea, mountains and existing buildings. The canopy, with its meandering path and its seemingly simple flat roof, merges into the landscape while presenting its unique identity. The choice of details adds to the contrast between the heavy casted columns and the lightweight roof, and provides different impressions between day – and nighttime.

Specific features

The 200m long curved roof works as a continuous ring girder structure, sitting on the pin support of the columns. Giving a curved shape to the overall geometry allows for eccentric column positions to support the roof, and provides a 4 m wide column-free space. The roof structure comprises of sandwich panels of 9mm and 12mm thicknesses, containing transverse stiffeners inside. Using load-bearing elements as the finishing surface is a simple but elegant expression of structure. Sandwich panels were segmented to be produced in the factory, and shipped later to the site. This allowed for the reduction of the site-working period and the overall costs. The construction was realized with the collaboration of the architects and a highly skilled ship builders.

Distinctions

2016 Japanese Structural Design Prize, by the Japan Structural Designers Club, category Best International Project.

  • Ney & Partners Japan

  • Kumamoto Prefecture

  • Misumi, Japan

  • 200 m

  • 1000 m2

  • Completed
  • Ney & Partners Japan - momoko japan