Projects / Pictures and details

Redesign of Foch and Margaretha Square - 09.018

Program

Architectural design and analysis of stability of canopies and a multifunctional bicycle shed.

Concept

The reorganisation of Foch Square offers to this relatively busy part of the city, which is close to the Grote Markt, a unique image and clear identity. An unambiguous and strong design approach was used to create the canopies and the bicycle shed for Foch and Margaretha Squares. The two places function together and are treated in a coherent way.

Specific features

The slightly bended glass roof of the main canopy is supported by a stainless steel structure. The columns support the cantilever roof and the glass partitions, which are also used as a wind shield. The partitions of the Foch Square canopy descend onto lower ground level and become a glazed wall for the underground bicycle shed. The glazed walls are the recurrent theme of the project. Serigraphy techniques are used on some parts of the glass to hide certain techniques and concrete elements. The bus shelter of the Margaretha Square is similar to the one of Foch Square. It also has a slightly bended glass roof which is supported by a stainless structure and is enveloped by glass partitions.

Engineering design :

2009

Construction :

2010

Architect :

Ney & Partners

Client :

Stad Leuven

Site :

B-Leuven

State :

Completed

Images credits :

J.L. Deru - Ney & Partners